Hoe kan ik onthaasten?

‘Hoe kan ik onthaasten, tot rust komen?’ is een vraag die ik regelmatig voorbij zie komen in mijn werk als coach. Het is echt een thema van deze tijd.

Onthaasten, hoe doe je dat eigenlijk? En hoe doe ik dat zelf? Wat bij mij werkt, is te gaan wandelen. Wandelen heeft op mij een rustgevende werking.

Afgelopen weekend nog ben ik 4 dagen op pad geweest. Op dag 1 check ik nog af en toe mijn mobiel. Op dag 2 is mijn mobiel al uit. Vanaf dag 3 ben ik mijn mobiel volledig vergeten.

Terugkijkend besef ik dat ik op de eerste dag al volledig in de vertraging ben gegaan door de cadans van het wandelen. Wat me het meest bij is gebleven, zijn de geluiden van de vogels, de verre uitzichten, het gevoel van de wind op mijn huid. Op dat moment is er alleen het ‘nu’.

Ook herinner ik me de toevallige ontmoetingen met passanten. De vergeetachtige meneer die prachtige verhalen over vroeger kon vertellen, de mevrouw die geschrokken was omdat ze een adder had gezien, de fotograaf die enthousiast het verschil tussen allerlei vlinders uitlegde.

Samenvattend: Onthaasting gebeurde bij mij tijdens het wandelen door: vertragen en in het nu zijn. Dit leverde mij rust op en open staan voor verhalen van andere mensen. Het leverde mij ook creativiteit op voor het schrijven van deze blog.

Afsluitend: Je hoeft geen 4 dagen te wandelen om dit effect te bereiken. Een wandeling van 1 á 2 uur werkt ook al.