Stilstaan om weer verder te gaan

Soms word je letterlijk gedwongen om stil te staan, bij voorbeeld door oververmoeidheid of lichamelijke klachten. Vaak is dit dan al langer aan de gang, zonder dat je er erg in had. Mogelijk was je jezelf voorbij gelopen en had je lichamelijke pijntjes genegeerd. En dan ineens is het daar! Je kunt niet verder. Dat is schrikken! Je lichaam slaat alarm. Rust nemen is dan heel belangrijk en mogelijk een huisarts bezoeken.

Gelukkig hoeft het niet altijd zover te komen. Je kunt al eerder stil gaan staan, als je de eerste signalen van stress bemerkt. Luister naar de signalen van je lichaam. Ga na wat deze je te vertellen hebben. Vertraag en maak een pas op de plaats.

Waar komt de stress vandaan? Wanneer treedt deze op? Welke zaken kun je aanpakken om de stress naar beneden te krijgen? Welke zaken kun je niet beïnvloeden en hoe hanteer je dan de stress? Door jezelf deze vragen te stellen en te beantwoorden, wordt er al veel duidelijk. Daarna kun je acties nemen om je situatie te verbeteren.

Stilstaan om weer verder te gaan. Het lijkt een tegenstelling, maar dat is het niet. Stilstaan helpt je om daarna op een andere manier weer verder te gaan.